BOUR
–––

Emergency Center in Bourgueil

CLIENT
SDIS 37

TEAM
MU / HDI / Dupin / Ingé Consult

SURFACE
800 m2

BUDGET
950 000€ ht

ENVIRONNEMENTAL ASPECT
RT 2012

STATUS
Built december 2015

locATION

 
The integration of the emergency center into the vineyard landscape can be seen the continuous roof line which covers the low volumes, offices and changing rooms, and gently extends to cover the service vehicle parking.

The volume of the project attempts to reach an optimal compactness. The wood structure, based on grid system, supports a green roof.

The building is gently built into the ground, reinforcing its insertion into the surrounding landscape.

A semi-protected terrace of the resting areas, and a skydome bring in as much natural lighting and ventilation as possible into all the spaces of the building’s one volume. A landscaped ditch is also included in the exterior design, in order to absorb excess rain water.

The project therefore participates in its natural environment, proposing a functional design in order to optimize space usage and mobility.